Auteur Topic: Botsing drone en zweefvliegtuig afgelopen week ergens langs de kust  (gelezen 887 keer)

Offline Marijn

 • Sr. Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 1
 • -Ontvangen: 39
 • Berichten: 455
Beste FPV'ers,
 
Tijdens de herfst- en wintermaanden, van 15 oktober t/m 14 mei, is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan om te vliegen met hanggliders, parapenters en zweefvliegtuigen in bepaalde delen van de kustgebieden. Er wordt dan gebruik gemaakt van hellingstijgwind om in de lucht te blijven.
 
Afgelopen week heeft er ten noorden van Noordwijk een botsing plaatsgevonden tussen een drone en een zweefvliegtuig. Hierbij is gelukkig alleen schade ontstaan aan de winglet (vleugeltip). Als de drone de kap of het horizontale deel van de staart had geraakt had dit fataal kunnen zijn voor de zweefvliegers en mogelijk zijn mensen op de grond in gevaar geweest.
 
De eigenaar van de drone is onbekend. Het is mogelijk dat hij of zij misschien niet weet wat er gebeurd is. Of wellicht is de bestuurder van de drone huiverig om voor de schade aansprakelijk gesteld te worden.

Botsingen in de luchtvaart zijn zeer ernstige incidenten. Die mogen niet onopgehelderd blijven. Dan wordt de kans gemist om er van te leren en herhaling in de toekomst te voorkomen. Zover ik weet is dit de eerste mid-air tussen een drone en een bemand luchtvaartuig in Nederland.

Uiteraard weet ik dat de bestuurder waarschijnlijk geen FPV'er is, want die blijven dicht bij de grond. Maar bij deze de oproep: Als je hier meer van weet, zorg er dan alsjeblieft voor dat de betrokkenen in gesprek met elkaar raken. Dat kan grote schade aan de reputatie van drone-vliegers, waar FPV'ers ook gemakshalve onder gerekend worden, voorkomen. Als dit incident niet nader onderzocht kan worden vrees ik dat het vliegen met drones echt heel gauw volledig verboden gaat worden.
 
Verhalen over near-misses met drones heb ik altijd met een korreltje zout genomen. Echter, er blijken nu vaker incidenten te hebben plaatsgevonden met drones op verschillende plekken in Nederland op allerlei hoogtes en ik ga er nu toch steeds meer van uit dat die verhalen waarheid zijn. Dus ook als je iemand kent die zich niet stoort aan de regels: Overtuig hem of haar om dit nooit meer te doen. Er hangt ons nu een totaalverbod boven het hoofd.

Hier een linkje naar het topic: http://www.zweefportaal.nl/main/forum/viewthread.php?thread_id=4492

Groeten van een drone- en zweefvlieger.

Edit: nadere info over locatie. Zie ook https://dronedj.com/2017/10/30/lange-antares-20e-glider-was-struck-by-consumer-drone/

Offline MikeMohawk

 • Sr. Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 232
 • -Ontvangen: 84
 • Berichten: 336
 • Flight tag: 808
Re: Botsing drone en zweefvliegtuig afgelopen week ergens langs de kust
« Reactie #1 Gepost op: oktober 31, 2017, 20:56 »
Ah botsing met een drone  ::thumbdown:: ... niet met een quad  ::thumbup:: :D

Gelijk weer duidelijk waarom die grote (zweef)rakkers op grotere hoogte behoren te vliegen, zo dicht bij de grond (lager dan 150 meter) is gevaarlijk en daar zouden ze geen uitzonderingen voor moeten maken.

Maarja, dat doen ze dus blijkbaar wel. En dan ook nog mekkeren als dat fout gaat. En met het vingertje naar de drone wijzen, want ja, die is fout...  ::)
____________
Groetjes, Mike.

** Epiquad 210X-lowrider, BFfc, Racerstar30, Cobra 2205/2300, Tramp.

Offline Marijn

 • Sr. Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 1
 • -Ontvangen: 39
 • Berichten: 455
Re: Botsing drone en zweefvliegtuig afgelopen week ergens langs de kust
« Reactie #2 Gepost op: november 01, 2017, 10:09 »
Ja, die zwevers mogen daar al 100 jaar komen. In 1937 is daar het duurrecord gevestigd. Dus die zwevers waren daar wel even wat eerder. De minimale hoogte boven de duinen is slechts vijf meter en ze mogen ook op het strand landen.
 
En ja, de drone had daar om meerdere redenen nooit mogen zijn. Dit soort onvolwassen reacties worden dus gebruikt om aan te tonen dat de drone-community de regels niet kennen en dus niet in staat zijn om verantwoordelijkheid te nemen. Maar ik zal wel tegen de lucht lullen hier.

Offline DTV

 • Full Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 79
 • -Ontvangen: 25
 • Berichten: 187
Re: Botsing drone en zweefvliegtuig afgelopen week ergens langs de kust
« Reactie #3 Gepost op: november 01, 2017, 11:08 »
Dat moet een heftige gebeurtenis zijn geweest voor de piloot. Dat zal in de cockpit een aardige klap zijn geweest.

Je lult hier niet tegen lucht, hoor. Maar ik denk dat de meeste FPV'ers heel bewust zijn in wat ze doen qua veiligheid en regels, juist omdat ze vaker op dezelfde plekken vliegen en daar willen blijven vliegen. Het zijn juist de mensen die een DJI drone online bestellen en dat ding gelijk de lucht in rammen die dit soort fratsen uithalen. Die bevinden zich doorgaans niet op FPV-racing.nl. Dat is wellicht ook frustrerend voor de FPV vliegers. Die worden constant over 1 kam geschoren met mensen die geen verstand van veiligheid hebben (een percentage van de DJI vliegers).

Maar goed dat je het hier wel post, we kunnen van de fouten van anderen uiteraard wel leren.

Offline MikeMohawk

 • Sr. Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 232
 • -Ontvangen: 84
 • Berichten: 336
 • Flight tag: 808
Re: Botsing drone en zweefvliegtuig afgelopen week ergens langs de kust
« Reactie #4 Gepost op: november 01, 2017, 20:50 »
Dat ik m'n boerenverstand gebruik en geen zweefvliegers verwacht op 5m boven een duinpan dan denk ik dat ik daar niet de enige in ben, zoals dus wel blijkt. En dat het "al meer dan 100 jaar" gebeurt wil nog niet zeggen dat het ook verstandig is, zoals dus ook wel blijkt.

Hetgeen waarvan men "de drone gebruiker" beticht (niet nadenken) wordt dus ook toegepast door mensen in zwevers en regeltjesbedenkers... en dan heb je weer mensen die uitzonderingen op die regeltjes gaan bedenken. Gebed zonder eind.

Grote dingen vliegen hoog, kleine dingen vliegen laag. Grote dingen hebben een vliegveld, een CRT en een minimale vlieghoogte,  kleine dingen komen daar niet. Ga je daar mee knoeien (uitzonderingen maken) dan krijg je dit soort gedoe. Het kan zo makkelijk zijn maar dat is schijnbaar te makkelijk.

Persoonlijk vlieg ik liever in de lucht dan dat ik er tegen sta te lullen, maar ieder z'n ding.
____________
Groetjes, Mike.

** Epiquad 210X-lowrider, BFfc, Racerstar30, Cobra 2205/2300, Tramp.


 

Tiny Whoop experience & meetup tijdens Dutch Drone Festival in Hilversum op 3 &

Gestart door VladBoard Micro FPV

Reacties: 1
Gelezen: 1091
Laatste bericht september 04, 2016, 21:10
door techJunky
Moest toch maar een keer meedoen aan de "Drone" hype ;)

Gestart door EODBoard Even voorstellen

Reacties: 1
Gelezen: 1180
Laatste bericht januari 03, 2016, 17:52
door TvR_NL
Het ontstaan van een 250 size drone racer, het levensverhaal

Gestart door idoBoard Techniek algemeen en beginnersvragen

Reacties: 22
Gelezen: 3922
Laatste bericht maart 20, 2016, 20:07
door ido
Qualification Event Germany "World Drone Prix"

Gestart door MetallDannyBoard Evenementen

Reacties: 40
Gelezen: 5800
Laatste bericht maart 15, 2016, 20:16
door MetallDanny
Onze dagen als "drone" piloot zijn geteld!

Gestart door MissStabbyBoard 't Café

Reacties: 10
Gelezen: 3148
Laatste bericht oktober 16, 2015, 07:53
door MikeMohawk