FPV-Racing.nl

Techniek => FPV Gear => Topic gestart door: N1ckFPV op januari 07, 2019, 15:38

Titel: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: N1ckFPV op januari 07, 2019, 15:38
Hallo forumleden,

Ik ben op zoek naar een goede goggle, budget +- 450 euro. Ik ben een beginner, maar wil niet over een jaar al een nieuwe goggle willen kopen, moet er dus even mee vooruit kunnen.

Zelf zit ik te twijfelen of de Fatshark HD3 core een goede optie is. Wat zouden jullie doen? Uiteraard zijn andere suggesties meer dan welkom
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: A.Kruims op januari 07, 2019, 22:37
Een bril is heel persoonlijk. Wat voor de één werkt, kan voor de ander een verkeerde keuze zijn. Het heeft ook veel te maken met de vorm van je gezicht, de diepte/stand van je ogen, een eventuele afwijking.
Niet onbelangrijk... iedere bril heeft plus en minpunten. De ene vind beeldkwaliteit heel belangrijk, en de andere heeft zijn prioriteit bij draagcomfort.

Het fijnste zou zijn om een meeting of wedstrijd te bezoeken, en te vragen de verschillende brillen even te mogen opzetten.

Ik heb verschillende, en ook verschillende geprobeerd, en helaas voor mij is overal iets mee. De perfecte bril moet nog langskomen, maar vermoedelijk kan de FS HDO wel eens heel dichtbij komen. Deze heb ik nog niet geprobeerd.
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: StarLite op januari 10, 2019, 18:08
Zoals A.Kruims al aangaf, goggles zijn heel persoonlijk, iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur.
Het mooiste is als je een keer naar een meeting/race oid zou kunnen gaan en er een aantal uit kan proberen.

Voor €450 kan je kiezen uit praktisch elke goggle. Als je echt het beste van het beste wilt qua specs kan je met de Fatshark HDO niet mis gaan, hij is bij HobbyRC te krijgen voor omgerekend €480 (https://www.hobbyrc.co.uk/fat-shark-hdo-oled-fpv-goggles).
Qua specs ga je niks beters vinden op de markt en goed als iedereen die ik ken en er een heeft is er positief over :)

Voor dat geld heb je echter nog geen module in je goggles, afhankelijk wat je er in wil gaan stoppen moet je daar ook nog €40-€150 voor rekenen.
Ik kan je uit ervaring vertellen dat de HDO met RapidFire echt een heerlijke combinatie is, maar dan ben je in totaal ook €600 verder als je het nieuw koopt :)
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: genivos op januari 10, 2019, 18:55
Of wachten op de ORQA. Wat ik ervan lees gaat die behoorlijk de specs van de HDO voorbij. Nadeel is dat nog niet bekend is wanneer deze te bestellen is en hoeveel hij gaat kosten. Niet (veel) goedkoper dan de HDO gok ik. Wat ik goed vind is dat ze geen pre orders doen.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: A.Kruims op januari 10, 2019, 22:32
De Orqa ziet er goed uit. Vermoedelijk gaat het nog even duren voor deze verkocht wordt. Als hij uitkomt wacht ik JB zijn review af, en is die positief dan is de Orqa ook een bril om te proberen.
De HDO is nu onderweg. De HD3 vond ik redelijk, voor een twee-scherm compacte bril. De onscherpe randen zijn niet leuk, de HDO heeft dit hopelijk niet.
Nette prijs, de HDO uit de link. UK shops heb ik prima ervaringen mee, en de BTW wordt er gelijk afgetrokken waardoor de drempel (prijs) laag genoeg was om de gok te nemen.
Er ligt nog een RapidFire werkloos te wachten op een bril. De RapidFire is idd geweldig. Ik ben heel benieuwd wat deze bril gaat brengen.
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: A.Kruims op januari 12, 2019, 15:57
Stomme aankoop geweest... ik heb hem al eens gehad (moeite met geheugen). Welliswaar niet met RapidFire, maar toch niet gehouden, dat zegt genoeg.
Dus binnenkort in de aanbieding, een FS HDO bril, z.g.a.n.
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: A.Kruims op januari 14, 2019, 23:13
Update. Vandaag kunnen spelen met de HDO. Met de standaard vinyl gezichtskussen zijn er voor mij weer onscherpe randen. De andere piloten die hem vandaag op hebben gehad hadden hier geen last van.
Met de HD3 ging het het beste met het dunne foam, i.p.v. de dikkere versie.
Zonder het vinyl kussen is het goed, hij moet dus dichter op mijn gezicht.
Ik heb nu de "oude" foam besteld, daarmee moet dat lukken. Dan is het weer proberen. Ik krijg goede hoop dat het nu gaat werken.
FOV is eigenlijk prima. Het scherm is mooi, (in het midden) prachtig scherp en prima contrast, goede kleuren. Het ziet er allemaal smooth uit, en de bril is lekker klein en licht.
Gaat het werken met de dunne schuim, dan moet ik maar een paar vlieguurtjes wennen aan deze bril. De RapiFire is iig super fijn!


Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: DaBit op januari 14, 2019, 23:32
En een beetje spelen met diopters, heb je dat al gedaan?

-1,5 in mijn EV200D doet een hoop kwa osd text in de hoeken ook nog kunnen zien terwijl ik geen bril draag (en de oogjesdokter dat ook niet nodig vind).

Ik heb de diopters zelf uit zo'n kruidvat-brilletje gezaagd, de -2 van Fatshark is teveel, maar gaf me wel het idee dat ik het daarin moest zoeken.
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: A.Kruims op januari 15, 2019, 14:35
Top! Zojuist kruidvat -1 op maat gedremeld en.... aanmerkelijk beter, zelfs met de "dikke"kussen faceplate. Toch nog even het dunne schuim proberen, het is tenslotte al onderweg.
Super tip, dank!
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: Hoek_NL op januari 15, 2019, 20:14
Heb net de EMAX Tinyhawk RTF kit binnen via MRP, en daar zit een kleine box goggle bij van Emax zelf. Het zit niet echt lekker maar het beeld is beter te zien dan op mijn Fatsharks, heb 2 oude, een attitude V1 die ik heb verbouwd, faceplate, furious diversity en de ipd iets (2mm) groter gemaakt door weg te snijden, maar zie de randen gewoonweg niet goed. kan er wel mee vliegen.

Maar ik wacht de ontwikkelingen even een jaartje af, bv die Orqa video vanaf CES zag er interessant uit, geen chinese rommel.
Wel 600-700$, is veel, die quadjes kosten al genoeg, gaat natuurlijk vaak wat stuk.

Een tip, koop geen spullen zoals de ViFly X150, vliegt hard en fijn, maar 2x de VTX stuk en die kun je alleen van ViFly krijgen want afwijkend model, en de Vifly/Sunnysky motors zijn al niet meer te krijgen. Kreeg ze wel gratis moet ik zeggen, duurde even maar garantie.
Heb nog 1 warmlopende motor, moet er nu 4 nieuwe opgooien van ander merk, 1407 ipv 1406 ook.
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: DaBit op januari 17, 2019, 17:12
Top! Zojuist kruidvat -1 op maat gedremeld en.... aanmerkelijk beter
Super tip, dank!

Graag gedaan.
Maar Kruidvat heeft dus ook -1. Mooi, dan moet ik die ook nog eens ergens vinden; ik had nog niet lager gevonden dan -1.5
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: N1ckFPV op januari 18, 2019, 16:09
Bedankt voor jullie reacties!

De conclusie is dat ik eens een event/meeting ga bezoeken om het een en ander uit te proberen.

@Hoek_NL Ik had ook gekeken naar die Tinyhawk set, dat die goggle erbij zit voor die prijs is een groot pluspunt. Ik begrijp alleen dat de tinyhawk niet te koppelen is aan de EU versie van de Taranis Q X7s, welke ik graag wil gaan aanschaffen. Heb je al outdoor gevlogen met de Tinyhawk? Ik wil ook graag een 'tiny whoop sized' drone. Zit te twijfelen tussen Tinyhawk of Eachine Trashcan.
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: A.Kruims op januari 18, 2019, 16:19
Je kan de QX7 even tijdelijk flashen met non-EU. Of mogelijk is de machine te flashen met EU-rx software oid.

Vandaag veel accu's gevlogen met de HDO. Nu met trekpleister -1 glazen (art.nr. MY000120 005-170408), en het dunne schuimpje.
Als zeer kritische gebruiker, ben ik momenteel tevreden met de HDO. Wat nog steeds niet in verhouding staat is dat je 3 1/2 Fatshark boxgoggle kunt kopen voor 1 HDO met RapidFire. Het beeld van de FS Transformer is ook nog eens beter, de HDO heeft uiteraard een (grote) voorsprong mbt gewicht, compactheid en ontvangst (RapidFire).

In afwachting van de Orqa bril, zal tot nu toe de HDO worden gebruikt.

Waar ben je woonachtig Nick?
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: N1ckFPV op januari 18, 2019, 16:54
Bedankt voor je reactie, A.Kruims

Nu heb ik een Turnigy Evolution en een Wizard X220HV. Puur om te kijken of deze hobby wat voor mij is. Ik moet zeggen dat ik het erg leuk vind en ook denk dat ik verder wil. Daarom wil ik straks graag de overstap maken naar het FrSky platform ipv Flysky. Als de QX7 te flashen is met firmware zodat ik en mijn X220HV en de Tinyhawk kan vliegen is dat een groot pluspunt en zou de Tinyhawk RTF ook zeker een optie zijn. De HDO (of een andere goggle) komt dan later.

Ik ben woonachtig in omgeving Vinkeveen
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: A.Kruims op januari 18, 2019, 18:50
Persoonlijk vind ik de Evo als zender fijner dan m'n Taranis. En de TGY6i, de "niet gamepad achtige zuster van de Evo", is de absolute favoriet. De Taranis blijft maar staan.
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: DaBit op januari 18, 2019, 19:46
FrSky RTF modellen zijn alleen te flashen naar EU-LBT firmware als er een losse receiver inzit, wat dan tegenwoordig een XM+ of R-XSR is. Heb je een modelletje met op de flightcontroller gebakken RX (veel van die Whoop-stijl micros), dan zijn de kansen dat het lukt klein; die dingen ondersteunen het D16 protocol meestal niet.

Je kunt dan vervolgens je Taranis flashen naar FCC firmware of International, maar zeker met FCC heb je een paar kleine probleempjes: de antenne in de EU TX-modellen is gemaakt voor 868Mhz en niet voor 915MHz, je bent niet legaal bezig, en je kunt last hebben van GSM-zendmasten; 2G verbindingen zitten ook op onder andere de 900MHz band en de zendvermogens van die masten zijn een stuk groter dan dat van je radio. Voor een whoop is dat allemaal geen ramp; daar vlieg je niet eens 50 meter mee weg en de kans dat agentschap telecom je pakt is kleiner dan de kans dat je de jackpot wint zonder een lot te kopen. Maar ga je dan combineren met andere quads dan is het toch weer lastig. Eventueel bied een 4-in-1 module in de modulebay dan wel weer een uitkomst (laat je die FrSky's praten met niet-EU-LBT compatible quads en hou je de interne module op EU-LBT), maar het is wel een geharrewar.

Oftewel, ik zou een whoop-stijl quadje alleen kopen als er een losse RX inzit of het ding zeker weten EU-LBT kan. En in het geval losse RX kun je ook best een FS-A8S oid plaatsen en je Evolution blijven gebruiken.

Blijft wel dat die Opel Astra onder de zenders op andere vlakken wel weer fijn is. Via een lua-script kun je zo'n beetje je hele flightcontroller instellen en dingen doen als videokanaal wisselen of vermogen aanpassen, indien ingesteld begint je TX te praten en zeggen dat je batterijspanning te laag word of je ontvangst te slecht, en als je ooit eens wat niet-standaards wil dan staat het hele Internet vol met artikelen over hoe dat dan moet.


Kwa boxgoggles vs stereobrillen: ik heb alleen een stereobril omdat het anders allemaal zo lastig in een rugzak te pakken is. Kwa beeldkwaliteit en ontvangst doet mijn Eachine Goggles Two het uitstekend.
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: A.Kruims op januari 19, 2019, 02:21
Weet je zeker dat het 868Mhz en 915Mhz is? Het D16 protocol is altijd al 2400Mhz (2,4Ghz) geweest.
Verschil EU en niet EU is volgens mij gewoon een andere duty-cycle, i.v.m. (idd) de regelgeving.

De long range zendmodule, R9M, zit rond de 900Mhz, oftewel de telefoonfrequentie, en is logischerwijs not done.

De FS8A is idd een slimme optie icm je EVO zender.
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: DaBit op januari 19, 2019, 09:30
Euh, ik ben in de war en had net van tevoren door het oerwoud van R9 firmwares zitten bladeren  :oops:
Is beiden rond 2.45GHz op dezelfde band idd.

Dan is FCC firmware alleen regeltechnisch niet toegestaan, iets waar ik me persoonlijk niet superdruk om zou maken.

Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: A.Kruims op januari 26, 2019, 17:27
Ik heb nu een tijdje met de HDO gevlogen. Hij doet het goed, beeld is prima. Uiteraard heb je altijd nog wensen... dat gezegd hebbende denk ik dat FS een prima bril heeft gemaakt.
Het is lastig om een bril te maken die ieder goed past. Voor €550,- (gemiddelde prijs) verwacht je ook dat alles perfect is. Echter dat kan nooit, grote aantallen worden niet gemaakt in vergelijk met eigenlijk bijna alle consumentenelectronica. De after service is perfect. Dan is de prijs eigenlijk wel te rechtvaardigen.
Als je geduld hebt, dan kan je een aanbieding afwachten en dan "toeslaan". Bevalt het dan niet, vaak kan je hem wel weer verkopen zonder verlies.

Grootste pluspunt vind ik de compatibiliteit met verschillende ontvangers. En nu i.c.m. de RapidFire, echt super! De OSD tijdens switchen van kanaal, je ziet in één overzicht welke kanalen gebruikt worden, en waar wat "vervuiling" zit. Leuk "speeltje" is de custom aan te passen opstartscherm van het RapidFire oled display  :D
Ander groot pluspunt is de vormfactor. Hij is relatief klein. Ze worden geleverd in een makkelijk en stevig etui, persoonlijk vind ik dat een grote meerwaarde.
Ik ga ervan uit dat deze bril jaren meegaat. Die reputatie heeft de FS bril wel.
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: Hoek_NL op januari 30, 2019, 15:57
Ja buiten is eigenlijk beter, ik ben niet goed genoeg om binnen te cruisen, de cam staat maar in een kleine hoek omhoog maar dan al crash ik overal tegenaan als ik vlieg. Huis te klein of te vol zeg maar :P

Moet zeggen dat ik te weinig vlieg om beter te worden. Had ik al in mn byline  :idea: staan ik samen met @sirCrashaLot ben begonnen, jaar of 4 terug? ik kan er nog steeds  geen köt van terwijl hij WK's en gymzalen vliegt of ie met een FatShark op geboren is. The Man is extreme!

Maar ik ben nu echt aan het twijfelen tussen Fatsharks en boxgoggles tenzij ik die lenzen keertje ga maken/proberen.

Nu ook een Eachine R051 binnen, werkt als een dolle, aan de mobiel (iPhone) hangen en uTools laat live feed zien, opnemen via iOS screenrecording. top.

Heb je UAV's review al gezien, need i say more?

 ::yt::
t=454s
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: Jove op februari 19, 2019, 23:39
Ik ben ook een complete n00b maar was ook aan het rondkijken naar goggles.

Klopt het dat de HDO geen 3D doet? En maakt er ooit iemand gebruik van die 3d optie?
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: DaBit op februari 20, 2019, 14:10
Weinig. Ik zou het niet missen.

Mijn EV200D kan wel 3D via HDMI en AV input. Het was leuk om een keer een YouTube filmpje te kijken in 3D, maar sindsdien heb ik het niet meer gebruikt. En als je 3D-camerabeeld uit je quad wil dan raak je nog eens de halve resolutie kwijt en ga je een boom pas zien als je er bijna tegenaan botst.
Digitale systemen die het doen komen er ooit echt wel, maar tegen die tijd dat het er is, dat het goed werkt en dat het betaalbaar is dan is je HDO tot op de draad versleten.
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: Jove op februari 20, 2019, 19:53
Ze hebben allemaal 2 receivers dus ze zouden ook gewoon twee kanalen kunnen gebruiken, effectief verdubbelen van de bandbreedte.

De reden om analoog te werken is dat het lagere latency heeft en veel beter eleganter degradeert.
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: A.Kruims op februari 20, 2019, 21:56
Het ontvangen van twee signalen is nog te doen. Twee cams op de machine is ook te doen. Maar dat betekend dat je ook twee Vtx'en en twee antennes op je machine wilt plaatsen? Dat lijkt me geen goed idee, vragen om ellende, als je het überhaupt normaal werkend kan krijgen.
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: Jove op februari 20, 2019, 23:43
Daar heb ik dus geen kennis van :) Maar het heeft ook weinig zin als de goggles het niet aankunnen...
Titel: Re: Welke goggle raden jullie vandaag de dag aan?
Bericht door: DaBit op februari 21, 2019, 09:29
Ze hebben allemaal 2 receivers dus ze zouden ook gewoon twee kanalen kunnen gebruiken, effectief verdubbelen van de bandbreedte.

Dat zou kunnen, maar dat doen ze dus niet. Al die brillen eten side-by-side stereobeeld. Wil je via het AV-kanaal stereo doen dan moeten beide beelden dus ook naast elkaar, oftewel effectief de halve horizontale resolutie per oog.

Citaat
De reden om analoog te werken is dat het lagere latency heeft en veel beter eleganter degradeert.

Ook alleen maar in vergelijking met H.264 part 10/H.265/VP8/VP9-gebaseerde systemen. Maar die zijn nooit van de grond af aan ontwikkeld voor de FPV-situatie.

Ik heb een keer een synthetische test gedaan met de Cohen–Daubechies–Feauveau 9/7 wavelet als basis. Krek dezelfde als JPEG2000 gebruikt en dat kwam mij wel handig uit want dan is de code beschikbaar. Kort door de bocht deelt zo'n wavelet-transformatie het beeld op in een pyramide van steeds hoger wordende resoluties. Door dan vervolgens het lageresolutie-beeld van het centrum met hoge mate van errorcorrectie te versturen, de randen met minder errorcorrectie, en detail toe te voegen zolang er tijd en bandbreedte ter beschikking is krijg ik best aardige resultaten. Als het signaal degradeert word het steeds onscherper en vager, maar je blijft wel lang beeld houden.

Hier een testplaatje van een codering die nog in dezelfde bandbreedte zou vallen als een analoog videosignaal met wat verstoring geintroduceerd. Het 'vanuit het centrum naar buiten' zit er niet in:

(https://www.icecoldcomputing.com/directlink/drone/wavelet_FPV_singleframe.png)

Je ziet duidelijk dat het beeld slechter word op de plekken waar storing zit, maar je krijgt geen groenpaarse blokjes.

En dan is 'dezelfde bandbreedte als analoge video' niet eens noodzakelijk; als er geen buren zijn en de linkkwaliteit is goed dan kan een digitale zender best 40MHz bandbreedte gebruiken. Komen er meer zenders in de lucht en zitten de ontvangers zo dicht bij elkaar dat beamforming niet werkt, dan kunnen ze in tegenoverstelling tot analoge video het spectrum samen delen en gaat de beeldkwaliteit achteruit, want met deze manier van coderen word het beeld progressief beter zolang er binnen 1 beeldtijd nog bandbreedte ter beschikking is.

Kwa latency: coderen op deze manier introduceert iets meer dan 2/3 beeld latency. Uitgaande van 30fps dus zo'n 25-30msec. Dat is behalve voor racen op het allerhoogste niveau prima acceptabel. Een Runcam Split doet 40ms latency volgens de boekjes en dat vind ik prima vliegbaar.

Maar dan de vervelende kant van het verhaal: om dit in een stukje hardware te gieten dat normaal in een miniquad past kost verschikkelijk veel tijd en geld. Voor mij geen doen helaas. De radiolink is het probleem niet; moderne WiFi-radios zijn echt ontzettend goede radios. Jarenlang doorontwikkeld en door massaproductie zijn die juweeltjes van techniek best betaalbaar. De camera is opzich ook het probleem niet; er zijn hele goede modules te krijgen met bijvoorbeeld een AR0130 sensor erop. De codec, die is het probleem. Het past allemaal niet op standaardchips en als het in een FPGA moet dan word het een uitermate prijzig grapje. Te prijzig voor mij om er serieus iets mee te doen; als het FPV-systeem evenveel kost als 10 quads dan durf ik er ook niet meer mee te crashen.

Maar als ik het kan verzinnen, dan zullen ze dat bij Runcam/Foxeer/Caddx/etc. ook wel kunnen en die hebben een vliegende start.  Het zal dus wel eens ooit komen, zo gauw een fabrikant denkt dat er genoeg FPV-vliegers zijn om er een leuke boterham mee te verdienen.