Auteur Topic: F4 Bordje met Barometer?  (gelezen 1537 keer)

Offline nickster123

 • Verified Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 0
 • -Ontvangen: 0
 • Berichten: 12
F4 Bordje met Barometer?
« Gepost op: januari 10, 2019, 09:43 »
Hej mensen ik ben op zoek naar mijn eerste F4 flightcontroller. (niet zoveel verstand van)
Ik zoek er eentje waar ik in de toekomst mogelijk een Gps op aan kan sluiten met RTH functie.
Moet ik dan rekening houden met de FC, heeft hij bijvoorbeeld een barometer nodig en andere functies?
Of hoef ik me daar geen zorgen om te maken en kan dat uitgebreid worden met ander spul.

Dank bij voorbaat!

Offline DaBit

 • Full Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 2
 • -Ontvangen: 26
 • Berichten: 100
Re: F4 Bordje met Barometer?
« Reactie #1 Gepost op: januari 11, 2019, 00:31 »
Welke maat? Gewoon de bevestigingsgaten in 30.5 x 30.5mm vierkant? Dan kan zo'n beetje elke flightcontroller wel wat jij wil; een GPS erop aansluiten. In de mini-uitvoering (20x20mm matrix voor de bevestigingsgaten) word het wat lastiger.

Op wat voor iets word de flightcontroller gemonteerd? Op een 5" quad werkt een barometer op de FC niet erg lekker; er komt veel te veel lucht van de propellers langs. Je kunt er wel een schuimpje op plakken maar eigenlijk doet dat nog niet genoeg. Barometer heb je met Betaflight ook niet heel hard nodig, en idem voor een kompas; de RTH van Betaflight werkt al met enkel de GPS. Je moet je ook niet al teveel voorstellen van die RTH; zo gauw de quad in zicht is moet je zelf de besturing weer overnemen. Bruikbaar genoeg, daar niet van. Maar als je denkt dat de quad zichzelf netjes land dan staat je nog een verrassing te wachten.

Verder:
- Heb je al een bepaalde ESC of PDB in gedachten zodat je makkelijk met een kabeltje aan wil sluiten? Of alles solderen?
- Moet er een stroomsensor op zitten en moet de FC ook distribueren naar de separate ESC's? Of gebruik je een 4-in-1 ESC en wil je juist je stroomsensor of telemetrie aansluiten op de flightcontroller?


Ik heb in ieder geval 2 flightcontrollers voor je die het 'm eigenlijk net niet zijn:
- Omnibus F4, Chinese editie: fungeert als FC prima en kost weinig, maar mist blackbox-functionaliteit. Toch wel handig als je een probleem hebt, want meten is weten. Ik zou een FC kiezen met ingebouwde flash of een SD-kaart slot.
- Matek F405STD: de mijne produceert bakken met ruis op de roll-as van de gyro. Ook niet helemaal zoals het hoort.

Offline nickster123

 • Verified Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 0
 • -Ontvangen: 0
 • Berichten: 12
Re: F4 Bordje met Barometer?
« Reactie #2 Gepost op: januari 11, 2019, 10:48 »
Ik had mijn oog eigenlijk op de  Omnibus F4 ironisch haha.  Volgens mij heeft die een current sensor maar idd geen blackbox.
Misschien toch maar paar tientjes meer investeren, aangezien ik nu meer geld kwijt ga zijn dan ik in de eerste instantie dacht.
Voornamelijk omdat ik op een of andere manier dacht dat FPV te vliegen op een Eachine OTG receiver met een Samsung telefoon.
Blijkt dat die een latency van rond de 100ms  kan hebben en de app crasht continue, niet ideaal als je je quad heel wilt houden.
Dus maar misschien een Aomway Commander gelijk aanschaffen als ik de reviews lees.

En ik ben van plan om een 5 inch quad te bouwen gewoon met losse esc's op de armen.
Voornamelijk omdat ik redelijk veel moet bestellen en zoveel mogelijk aparte bestellingen plaats van onder de 22,- om bijkomende kosten zoveel mogelijk te vermijden. Dus die RTH functie laat hem terugvliegen in je zicht en dan schakelt hij over naar acro ofzo?
Sorry als ik dom overkom, ik ben nog zo onervaren dat ik nog mijn eerste vlucht in een simulator moet maken.
Ik ben er achter gekomen dat GPS nu het laatste is waar ik wakker van lig, maarja het frame heb ik al besteld dus dan ben ik eigenlijk
verplicht om het project ook af te maken ook haha!

Offline NelisFPV

 • Verified Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 3
 • -Ontvangen: 7
 • Berichten: 32
  • Instragram profile
Re: F4 Bordje met Barometer?
« Reactie #3 Gepost op: januari 11, 2019, 11:16 »
Bestellen in nederland zodat je geen invoerrechten meer hoeft te betalen.
Of anders je bestelling plaatsen via Banggood, en dan zorgen dat je als bezorg methode Priority Direct Mail aanklikt.
hiermee kun je bestellingen veel groter dan 22 euro aanschaffen zonder dat je invoerrechten hoeft te betalen.
Gebeurd dit wel dan zal Banggood opdraaien voor die invoerrechten (Maar in de praktijk heb ik nog nooit invoerrechten hoeven te betalen met een priority direct mail shipping methode).
Quadcoptersenzo Team Pilot

Race frames: 2x @kwadworx skinny screamer proto frame, epiquad X210 Tank edition, iflight IX5, furypod.

zender: Frsky taranis QX7

Offline nickster123

 • Verified Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 0
 • -Ontvangen: 0
 • Berichten: 12
Re: F4 Bordje met Barometer?
« Reactie #4 Gepost op: januari 11, 2019, 11:39 »
Oh oke bedankt voor de tip dat scheelt weer keuzes maken half gebaseerd op prijs haha.
Ik bestel idd via banggood, standard shipping word denk ik afgehandeld door DHL toch?
En ik hoorde ook dat hun automatisch alles doorgeven aan de douane omdat dat deel uitmaakt van hun business model.
Dus dan idd maar priority! Thanks

Offline DaBit

 • Full Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 2
 • -Ontvangen: 26
 • Berichten: 100
Re: F4 Bordje met Barometer?
« Reactie #5 Gepost op: januari 12, 2019, 10:34 »
Ik had mijn oog eigenlijk op de  Omnibus F4 ironisch haha.  Volgens mij heeft die een current sensor maar idd geen blackbox.

Ik heb die ook in mijn 'kinderquadje' zitten (ding opgebouwd uit overgebleven materiaal, vliegt mijn zoon mee), doet het opzich prima. Maar ik ben zo'n techneut die in een 'waarom jutteren die motoren nou zo?'-gevalletje graag de meetgegevens van de flightcontroller wil zien, al is het maar om ze naar iemand te sturen die er meer verstand van heeft  :D
Als je dat onnodig vind dan vliegt-ie verder prima.

Citaat
Voornamelijk omdat ik op een of andere manier dacht dat FPV te vliegen op een Eachine OTG receiver met een Samsung telefoon. Blijkt dat die een latency van rond de 100ms  kan hebben en de app crasht continue, niet ideaal als je je quad heel wilt houden.

Die app van die receiver werkt bij mij ook niet. Nu zijn er gelukkig genoeg andere apps die het beeld van een UVC camera kunnen laten zien. FPViewer, GoFPV, enzovoorts.

Die latency, mjah. Daar hoef je je de eerste tijd nog niet zo'n zorgen om te maken. Voor de eerste paar honderd packs is de latency van dat ding prima acceptabel, want dat gaat toch nog niet vreselijk hard en krap.

Magoed, als je budget hebt voor een bril dan ben je daar wel beter mee af. Je kunt ook simpelweg dat Eachine ding gebruiken totdat er ergens iets wat je zint 2e hands te koop komt, en daarna de Eachine als meekijk-apparaat voor vrienden en familie gebruiken.


Citaat
Dus die RTH functie laat hem terugvliegen in je zicht en dan schakelt hij over naar acro ofzo?

De RTH functie van Betaflight is gewoon heel grofstoffelijk. Die is net-aan capabel genoeg om de quad jouw richting in te draaien en de goede kant op te vliegen. Landen kan die RTH functie van Betaflight niet. Of nouja, de quad komt wel op de grond, maar niet zoals je dat graag zou zien  :lol:
Wil je de boel heel houden dan schakel je dus het beste de RTH functie weer uit zo gauw je in staat bent om de quad weer zelf te besturen. Maargoed, dat vind je vanzelf wel uit hoe dat werkt.

Wil je wel betere GPS-functionaliteit dan is iNav de firmware die je hebben wil. Die heeft echter wel een werkend kompas en barometer nodig. Je levert dan echter wel weer in op 'acro/freestyle', ook al omdat je op kleine quadjes echt dat kompas op een stokje een stuk boven de quad moet monteren vanwege storing gegenereerd door ESC's en motoren.

Maar al met al vind ik een GPS op mijn quad best nuttig. Je ziet hoogte, snelheid, vliegrichting tov jezelf en afstand vanaf jezelf in het OSD.
Snelheid is gewoon af en toe leuk om te zien, hoogte is voor mij matig nuttig omdat alles rondom me militair laagvlieggebied is, kan ik dat plafond van 30 meter een beetje in de gaten houden. Beiden kan ik ook wel zonder.
De vliegrichting en afstand heb ik wel veel aan als ik een wat groter onbekend bosachtig terrein verken. Ik heb het richtingsgevoel van een stoeptegel en ben een minuut na het opstijgen wel weer vergeten bij welke boom ik ook al weer precies stond. Dan is even naar het pijltje kijken wel handig.
RTH komt heel soms ook wel eens van pas, ik heb het wel eens gehad dat de video wegviel omdat de antenne blijkbaar na tig crashes zo lam was dat-ie besloot in de lucht af te breken. Dan is RTH het proberen waard, als ik de quad dan weer zie kan ik 'm wel op zicht landen.

Lukt dat niet, dan komt de meest nuttige toepassing van GPS op de quad in actie: via telemetrie worden de coordinaten doorgestuurd naar mijn zender. Ik wist van de zomer dus wel waar precies in het hoge gras de quad gecrasht was. Want vergis je niet, met die bril op kun je echt niet op 20 meter nauwkeurig zeggen waar je quad gecrasht is, en in hoog gras oid zie je 'm pas als je er bijna bovenop gaat staan. LED's en buzzer helpen iets, maar als de quad net rottig ligt valt dat ook tegen (nou ben ik behalve gezegend met het richtingsgevoel van een stoeptegel ook zo doof als een kwartel).

Citaat
Sorry als ik dom overkom, ik ben nog zo onervaren dat ik nog mijn eerste vlucht in een simulator moet maken.

Maakt toch niet uit? Daarvoor ben je hier.
Ik vlieg overigens ook nog geen jaar.

Citaat
Ik ben er achter gekomen dat GPS nu het laatste is waar ik wakker van lig

Och, noodzaak is zo'n GPS niet. Maar ik vind het persoonlijk de twee tientjes en 8 gram oid die het toevoegt wel waard.


Kwa bestellen in China algemeen: normaal moet je op de dingen die je in de winkel koopt de BTW betalen, en als je het buiten de EU haalt ook invoerrechten. Elke keer dat je dat je dat niet hoeft moet je maar als kadootje zien. Het enige waar ik wel bezwaar tegen heb zijn de gigantische 'kosten' die de postbedrijven rekenen voor inklaren enzo. Da's al gauw 15 euro.

Maar volgens mij heb ik bij Banggood en Gearbest enzo nog niet meegemaakt dat ik bij moest betalen, ook niet op bestellingen van 300 euro.

Offline nickster123

 • Verified Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 0
 • -Ontvangen: 0
 • Berichten: 12
Re: F4 Bordje met Barometer?
« Reactie #6 Gepost op: januari 12, 2019, 21:38 »
Bedankt voor de uitleg, mijn laatste vraag over het topic flight controllers.
Als ik dus beter af ben om een fc met blackbox te halen kan ik dan ook een F7 halen?
Als ik zoek op blackbox of micro-sd krijg ik er een paar van Matek en die zijn F7.
Moet ik ook rekening houden met hoe  esc's werken en of de flightcontroller samenwerkt, of maakt het geen zak uit?
Aangezien ik verschillende protocollen ofzo zie net zoals blheli etc.

En om je vorige vraag te beantwoorden, ik denk dat ik beter af ben met een 4in1 aangezien ik een HSKRC Foss 210 frame heb besteld.
Ik zag ook wel smalle esc's die misschien wat lekkerder op de armpjes te bevestigen zijn maar ik denk dat het ook de vlieg-eigenschappen slechter maakt. Corrigeer me als ik fout zit maar het maakt mij vrij weinig uit, ik zoek gewoon een goeie combo/deal.
Misschien is zo'n fc+4in1 esc ideaal price-wise ? Al wordt het lastig om zo'n combi met blackbox te vinden.

Offline DaBit

 • Full Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 2
 • -Ontvangen: 26
 • Berichten: 100
Re: F4 Bordje met Barometer?
« Reactie #7 Gepost op: januari 12, 2019, 23:02 »
Ja hoor, F7 kun je ook gebruiken. Is iets duurder en mogelijk iets toekomstvaster voor zover dat van enig belang is in deze tak van sport waar 2015 nog een soort van stenen tijdperk was.
F3 zou ik niet meer nieuw kopen vandaag de dag.

In feite kun je alle ESC's op een F7 flightcontroller aansluiten. Het kan alleen handig zijn als er gewoon een passend kabeltje tussen zit in plaats van dat je alles moet solderen. Niet alleen bij de bouw, maar ook bij reparatie. Jouw frame is wel gemaakt voor een 4-in-1 ESC. Ik zou geen losse ESC's nemen, volgens mij passen die niet lekker op de wel heel smalle armpjes. Ik had persoonlijk een wat robuuster frame gekozen als eerste quad, maargoed, je hebt deze nu eenmaal en je koopt het toch niet voor 5 jaar. Een geschikte ESC kan deze zijn.

ESC+FC als stack is niet eens zoveel duurder: https://www.banggood.com/MAMBA-F405-Betaflight-Flight-Controller-F40-40A-3-6S-DSHOT600-FPV-Racing-Brushless-ESC-p-1345001.html
Hou je nog royaal geld over voor een fatsoenlijke camera (iets van een Eagle 2 Pro of Eagle Micro zou mijn voorkeur hebben) en VTX (ik zou TBS Unify of IRC Tramp nemen, dan krijg je niet gauw ruzie als je met anderen wil vliegen)

Wil je de 'laatste stand der techniek': zoiets. Wel prijzig.

Kwa motortjes schijnen de types van myrcmart.com wel aardig te zijn voor het geld. Bijvoorbeeld deze. Kiezen voor geen garantie, dan kosten ze je 9 dollar. En er dan 1 of 2 extra bijbestellen, vroeg of laat sloop je er toch wel eentje.
Ik las altijd horrorverhalen over de levertijden, maar ik bestelde daar eind december 1407 motortjes en die zijn al binnen. De rest wat nodig is om een quad te bouwen (waaronder ook zo'n Mamba FC+ESC) is nog onderweg.


Offline nickster123

 • Verified Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 0
 • -Ontvangen: 0
 • Berichten: 12
Re: F4 Bordje met Barometer?
« Reactie #8 Gepost op: januari 13, 2019, 16:57 »
Ik denk dat ik inderdaad voor de Mamba ga, toch best voordelig combo'tje.
Ik zie trouwens nu pas dat die gewoon een blackbox via flash memory heeft  :o
Ik hoef niet het beste van het beste dus dan maar een budget F4 , ik vlieg immers straks op een i6x+X6B receiver
wat niet gek veel bereik heeft, ik las iets van theoretisch 300m in ideale omstandigheden, maar dat zal wel veel minder uitvallen.

Wat betreft de Vtx/Camera heb ik inderdaad nog wel vragen maar ik weet niet of het tegen de regels is om teveel oftopic te gaan.
Maar zou ik dat niet een beetje budget houden, omdat het misschien anders overkill is vanwege mijn rx/tx limitatie.

Ik heb hem iig in mijn winkelmandje gegooid, dan ben ik daar zoiezo al aan uit !  ::thumbup::
Is ook handig als ik hulp nodig heb met aansluiten en jij hebt dezelfde haha, maarja ik denk dat de pinout diagram voldoende is  :lol:

edit:
2207 gaat denk ik niet lukken met dit frame, ik zie dat de stator hoogte max 06 aangeeft bij mijn frame
link: 
https://www.banggood.com/nl/HSKRC-Foss-210-210mm-Wheelbase-4mm-Arm-3K-Carbon-Fiber-5-Inch-FPV-Racing-Frame-Kit-for-RC-Drone-p-1283151.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN

Offline DaBit

 • Full Member
 • Vind-ik-leuks
 • -Gegeven: 2
 • -Ontvangen: 26
 • Berichten: 100
Re: F4 Bordje met Barometer?
« Reactie #9 Gepost op: januari 14, 2019, 00:11 »
Ik denk dat ik inderdaad voor de Mamba ga, toch best voordelig combo'tje.
Ik zie trouwens nu pas dat die gewoon een blackbox via flash memory heeft  :o

Yup, klopt. Houd niet over die hoeveelheid, maar genoeg voor een vlucht.

Citaat
Ik hoef niet het beste van het beste dus dan maar een budget F4 , ik vlieg immers straks op een i6x+X6B receiver
wat niet gek veel bereik heeft, ik las iets van theoretisch 300m in ideale omstandigheden, maar dat zal wel veel minder uitvallen.

Klopt wel ongeveer hoor, 300-500m, in ieder geval met een iA6S. Ik ben ook begonnen met zo'n ding tot ik een X9D+ op marktplaats tegenkwam. Ik gebruik 'm nu als slaafzender om anderen te laten vliegen met de drone.

Maar in de praktijk is dat ver genoeg. Met een race/freestylequad vlieg je toch niet zo ver maar zoek je de lol op het stukje van 100x100 meter waar je staat.


Citaat
Wat betreft de Vtx/Camera heb ik inderdaad nog wel vragen maar ik weet niet of het tegen de regels is om teveel oftopic te gaan. Maar zou ik dat niet een beetje budget houden, omdat het misschien anders overkill is vanwege mijn rx/tx limitatie.

Als je niet kunt zien waar je vliegt dan is 10 meter al te ver weg. Nu zie je dat met een goedkoop cameraatje ook wel, maar iets van Runcam, Foxeer, Caddx, etc. is toch wel fijn.
Kwa VTX: een Eachine VTX03 of iets dergelijks is opzich al prima en kost een euro of 8. Maar met de 'highend' VTXen heb je minder panische reacties als je ooit samen met anderen wil vliegen, ze gaan niet stuk als de antenne eens afbreekt of de VTX langer aanstaat zonder luchtstroom, je kunt het kanaal via je zender (OSD) veranderen, etc. In absolute hoeveelheid geld scheelt het niet zo gek veel, ik zou dat wel overwegen.

Citaat
Is ook handig als ik hulp nodig heb met aansluiten en jij hebt dezelfde haha, maarja ik denk dat de pinout diagram voldoende is  :lol:

Och, en anders kom je maar langs met het spul.

Citaat
2207 gaat denk ik niet lukken met dit frame, ik zie dat de stator hoogte max 06 aangeeft bij mijn frame

Zolang het gatenpatroon past (16x19mm of 16x16mm), past de motor. 2205, 2206, 2207, 2208, 2306, 2405, ze passen allemaal.
2207/2400kv is wel een pittige motor, veel sneller dan je prettig gaat vinden. 2306 ook. Die maten zijn tegenwoordig echter wel de norm geloof ik, en je koopt niet voor niets een raceframe neem ik aan. Langzamer maken kun je altijd door je maximale gasstand te beperken, sneller niet. Om die reden zou ik ook 4S packs kopen en geen 3S, die ben je gauw beu. 6S en 1600-1800kv motoren kan ook nog, maar de accu's zijn wat duurder en met 4S is niks mis.

Als je je er beter bij voelt dan is er met een fatsoenlijke 2205/2300kv ook niks mis. Op mijn quad had ik als eerste motortjes de Racerstar 2205, en mijn eerste reactie was :o :o toen ik meer dan een klein beetje gas gaf. Maar het went snel, en wat vermogen is prettig om domme acties te redden; met een stoot gas ben je gauw uit de problemen als de grond te dichtbij komt. De levensduur van die Racerstars was echter om te huilen, al na een maand of 2 waren de motorassen allemaal krom en de lagers totaal schroot. Vervangen van de lagers wilde ook niet, want de basis was niet recht meer. Zal ook allemaal wel enigzins aan de bestuurder gelegen hebben schat ik zo.  ::)


Maareuh, kun jij niet beter eens met deze meneer praten? https://www.fpv-racing.nl/aangeboden-gevraagd/gevraagd/msg35789/#msg35789
Daar zit genoeg tussen wat jou zou passen lijkt me. 

Wil starten met FPV maar kom niet echt uit de Transmitter / receiver

Gestart door FuglyBoard Transmitters en Receivers

Reacties: 1
Gelezen: 1569
Laatste bericht oktober 26, 2019, 20:53
door Herman
Race Quad met onderdelen

Gestart door krokantBoard Aangeboden / gevraagd

Reacties: 0
Gelezen: 341
Laatste bericht november 09, 2017, 18:08
door krokant
ESC Aikon en FC met OSD

Gestart door BoyBoard 't Café

Reacties: 47
Gelezen: 2534
Laatste bericht februari 22, 2017, 08:37
door raymonkroeze
Hoezo heb ik maar 150 meter bereik met DX6 en Redcon CM703??

Gestart door BL12ZBoard Transmitters en Receivers

Reacties: 16
Gelezen: 2546
Laatste bericht maart 27, 2017, 10:12
door BL12Z
Eachine ET 200 transmitter met 12 volt camera hoe

Gestart door MieskeBoard Techniek algemeen en beginnersvragen

Reacties: 4
Gelezen: 1218
Laatste bericht juni 04, 2016, 15:32
door walterkort
SMF spam blocked by CleanTalk